De luchtvaartindustrie ligt al langer onder vuur door de hoge CO2-uitstoot die met vliegen gepaard gaat. Elektrische vliegtuigen zouden een perfecte oplossing zijn om die uitstoot te verminderen en te besparen op energie- en onderhoudskosten. 

Hoewel het met de huidige technologie nog niet mogelijk is om van Amsterdam naar New York te vliegen, lijkt het wel al over een paar jaar mogelijk te worden om korte en middellange afstandsvluchten met een elektrisch vliegtuig te maken.

De wereldwijde markt voor elektrische vliegtuigen was volgens marktonderzoeksbureau MarketsandMarkets in 2021 naar schatting ongeveer 8 miljard dollar waard, maar de verwachting is dat deze markt in 2030 zo’n 28 miljard dollar waard zal zijn. En de bouw van de batterijen om deze vliegtuigen aan te drijven zal miljarden gaan opbrengen.

We noemen hieronder zes bedrijven in deze sector die in de komende tien jaar wel eens marktleider zouden kunnen worden op het gebied van elektrisch vliegen. 

Een aantal van deze ondernemingen richt zich puur op de ontwikkeling van grotere, betere en schonere batterijen, terwijl anderen zich storten op het bouwen van de hybride of elektrische vliegtuigen zelf.


Electric Power Systems

CEO: Nathan Millecam
Hoofdkantoor: Verenigde Staten

In het door NASA ontwikkelde elektrische vliegtuig, X-57 Maxwell, zitten Epic-batterijen die weer ontwikkeld zijn door Electric Power Systems. EP Systems biedt drie soorten batterijen aan.

De meest efficiënte heet Energy, heeft een capaciteit van 205 wattuur per kilogram en is bedoeld voor kleine vliegtuigen. De twee kleinere batterijen bevatten genoeg elektronen voor hybride vliegtuigen of elektrische verticale start- en landingsvliegtuigen (eVTOL).

De batterijen van EP Systems worden naast NASA ook door Bye Aerospace, een startup uit Colorado, gebruikt. Zij bouwen kleine elektrische vliegtuigjes die bedoeld zijn voor vliegtraining.


MagniX

CEO: Richard Chandler
Hoofdkantoor: Verenigde Staten/Singapore

MagniX is gevestigd in de Verenigde Staten, maar volledig eigendom van de Singaporese Clermont Group. Het bedrijf rust oudere, kleine vliegtuigen zoals Cessna's uit met zijn elektrische propellers en motoren.

Het bedrijf ontving in 2021 de helft van een NASA subsidie van 253 miljoen dollar die bedoeld is om innovatie in de elektrische luchtvaartsector te stimuleren. De andere helft van de subsidie ging naar GE Aviation.


Cuberg

CEO: Richard Wang
Hoofdkantoor: Verenigde Staten/Zweden

Cuberg is een in Silicon Valley gevestigd dochterbedrijf van de Zweedse energiegigant Northvolt. Cuburg maakt lithium-ion batterijen voor elektrische voertuigen en ontwikkelt nieuwe batterijtechnologie om elektrisch vliegen over langere afstanden mogelijk te maken.

Cuberg heeft investeringen binnen weten te halen bij grote spelers zoals het Amerikaanse leger, het Amerikaanse Ministerie van Energie en Boeing. Het bedrijf richt zich nu op het bouwen van alternatieve lithium-batterijen, wat een hogere capaciteit moet opleveren dan die van de huidige lithium-ion batterijen.

Afgelopen juli meldde Cuberg dat z’n batterij een capaciteit van 380 wattuur per kilogram had.


Eviation

CEO: Gregory Davis
Hoofdkantoor: Israël

Van de vele start-ups die het elektrische vliegtuig van morgen willen bouwen, gooit Eviation misschien wel de hoogste ogen. Z’n volledig elektrische jet, Alice, voltooide de eerste testvlucht in september en bereikte een snelheid van 275 kilometer per uur en een hoogte van bijna 110 meter.

Het vliegtuig heeft motoren van MagniX en batterijen van AVL. Voor de grotere versies zijn alleen grotere batterijen nodig en die moeten echt nog efficiënter worden voordat Eviation zijn doel kan bereiken om honderden kilometers te vliegen op uitsluitend stroom.


Wright Electric

CEO: Jeffrey Engler
Hoofdkantoor: Verenigde Staten

Wright Electric zet hoger in dan de andere vijf kandidaten in dit rijtje. De startup, opgericht in 2016, wil een passagiersvliegtuig bouwen voor 100 mensen dat tot een uur elektrisch kan vliegen.

Sinds 2017 werkt Wright samen met de discountmaatschappij EasyJet, die geïnteresseerd is om over te schakelen op hybride of volledig elektrische aandrijving op haar vele korteafstandsvluchten in Europa. Andere investeerders van Wright zijn NASA en de Amerikaanse luchtmacht, die geïnteresseerd zijn in de enorme motoren van Wright om elektrische generatoren mee te bouwen.


Ampaire

CEO: Kevin Noertker
Hoofdkantoor: Verenigde Staten

Ampaire is gespecialiseerd in het ombouwen van kleine, oudere vliegtuigen tot hybride modellen die minder brandstof verbruiken dan voorheen. Zijn Electric EEL, een Cessna 337 Skymaster die is uitgerust met een hybride aandrijflijn, vloog in 2019 een demonstratievlucht en is verder getest met kleine luchtvaartmaatschappijen.

Het bedrijf heeft NASA-contracten binnengehaald in verband met zijn volgende project: het elektrificeren van een Twin Otter DHC6 in de hoop het geluid tot 32 decibel te verminderen, de het kerosineverbruik met 50 procent te verminderen en de CO2-uitstoot 75 procent te reduceren.

LEES OOK: De volledig elektrische Rolls-Royce Spectre is de meest perfecte Rolls ooit, volgens het Britse merk